Великдень та гастрономічні й писанкарські звичаї

Великдень та гастрономічні й писанкарські звичаї

12.01.2023 0 Автор admin

Безсумнівно, на вихідні дні в Україні прийнято накривати пишний стіл, тож і кулінарних святкових традицій теж чимало.

Паску прийнято пекти в четвер або суботу. Цей процес повинен супроводжуватися повною тишею і спокоєм в оселі. Серед тих, хто не має сімейної традиції пекти паски, нині дуже популярні паски з полицями. Кондитери показали неперевершену майстерність у оздобленні стулок. Тут ви знайдете цукерки, родзинки, мигдаль, глазур, шоколад та інші святкові ласощі.

Варто згадати і писанки. Орнаменти, які використовуються в писанкарстві, мають глибоке коріння. Деякі з них виникли в степах Причорномор’я і були невіддільні від ділянок Яструбів. Також символом любові на Великдень вважається писанка – найкращий подарунок, який дівчина може зробити хлопцеві, щоб висловити свою прихильність. З писанками також пов’язано багато дитячих ігор та магічних обрядів.

Окрім печених сирних пиріжків, у великодній кошик кладуть також яйця, пиріжки, домашню ковбасу, м’ясо, хрін, іноді й колу.

Ніч перед Великоднем – найурочистіша та найсвятковіша, в цей день люди не сплять, щоб сподіватися на щастя та злагоду в прийдешньому році. У церкві йде всенощна служба, а вранці віряни розмовляють і вітають один одного традиційним «Христос Воскрес!». — Він таки ожив!

Відданий пропонує кошик із цукерками в церкві, а потім йде додому на святкову трапезу — «розмовляє».

У різних регіонах України розговляються по-різному. Типовим варіантом цього звичаю є тричі обведення господарем навколо святкового столу. Господар тримає півмиски, наповненої свяченими стравами, стає обличчям до святого образу, розрізає на тарілці кілька освячених яєць, а потім бере кожному по яйцю, приказуючи: «Дай, Боже, чекай, святий Христос Воскрес, щастя і здоров’я на той рік!». Цей ритуал поширений на Поділлі, Волині та Буковині.

На Наддніпрянщині та в Західній Україні особливого ритуалу, коли говорять, немає. Головне правило – намагатися, щоб жодна крихта святині не впала. Потім їх кидали у вогонь, «щоб миші не їли».За народними повір’ями, миша, яка з’їла святого, миттєво перетворювалася на кажана і летіла над головою того, хто впустив святу реліквію. .

Зловживати алкогольними напоями на перервах (як і взагалі завжди) не варто, тому що «напившись на перервах, то весь рік будеш ходити напівсонний».

У зоні Тельця для тих, хто фізично не може приєднатися до родини за великоднім столом під час подорожі, господиня відрізає шматочок паскалю, загортає його в рушник з трьома яйцями і кладе на сповідь. . Пізніше, на Вознесіння Господнє, готель віддали жебракам (через відсутність мандрівників, які ще повертаються).

На Поліссі після розговіння прийнято купатися двома яйцями і мідною монетою в мисці. Потім саму воду вилити на багаття або в резервуар. На Слобожанщині після святкової вечері зазвичай йдуть на цвинтар і кладуть на могилу яйця та інші великодні дари.